Fehérjedús ételeket eszik
A kellemetlen leheletet az anaerob baktériumok okozzák, amikor a szájban lévő fehérjéket bontják, és a bontási folyamat során illékony kénvegyületek keletkeznek. Ezért ha fehérjében gazdag ételeket fogyasztunk, ezek a baktériumok gyorsan elszaporodnak és megnő a kellemetlen lehelet kialakulásának valószínűsége, akiknek erre hajlamuk van, azoknál ki is alakul a jelenség.
A magas fehérje tartalmú termékek közé tartoznak a tejtermékek, köztük a sajtok, a marhahús, a csirke, a hal, a disznóhús és máj is. Ritkán előfordul, hogy valaki nem tudja lebontani a bab egyes fehérjéit (Trimethylaminuria) és ez is kiváltja a kellemetlen jelenséget.
Hasonló hatásúak a magas cukortartalmú készítmények is.
Meglepő, de igaz, hogy a kellemetlen lehelet elűzésére szánt termékek egy része hosszú távon éppen ellentétes hatást vált ki. Ilyenek a cukor tartalmú, mentolos ízesítésű cukorkák és rágógumik. A termék cukortartalma ugyanis tápanyag az anaerob baktériumok számára. Ráadásul a cukorból más baktériumok olyan vegyületeket készítenek, ami a fogra lerakódva (plaque) megtámadják a fogzománcot. E termékek mentol tartalma ugyan elfedheti a kellemetlen leheletet, de a probléma kiváltó okára nem hat, és a hatás rövid távú. Ha választhat, akkor olyan száj- vagy leheletízesítő terméket használjon, amiben cukor helyett xylitol van, mert ennek természetes fogvédő hatása van.
Breath szájöblítő enyhén mentolos
Breath szájöblítö enyhen mentolos (500 ml). A Breath Co terméke. Használata 12 órán át friss leheletet biztosít.
Atemfrisch szájöblítö
Atemfrisch szájöblítö (500 ml) Friss lehelletet biztosít, a magas oxigén tartalmú hdO2 formula segítségével